watermelon-846357_1920

 

Det är idag ett vanligt förekommande fenomen att främst unga tjejer i åldrarna 10-25 söker sig till så kallade pro ana bloggar och liknande forum. “Pro ana” har vuxit fram ur att vara för – pro, anorexia – ana. Dessa forum förskönar självsvältsbeteende vilket kan vara en av anledningarna till att vi ser allt fler anorektiker i skandinavien.

 

Proana.se – Här kommer hjälpen
Men redan tidigt nu i år sker förändringen! Företaget Flighton AB som tidigare engagerat sig och haft stor positiv påverkan i självmordsfrågan i Sverige, har nu tillsammans med den kända bloggerskan Paulina Rousu, känd från TV-programmet Paradise Hotel, tagit tjuren vid hornen och startat hjälpsidan proana.se. I tonåren var Paulina själv en av de unga tjejer som årligen drabbas av ätstörningar. Hon vände sig själv till olika proana bloggar för tips och råd för att hitta motivation till att gå ner i vikt – trots att hon inte behövde det.
Pro Ana är en så kallad global subkultur, en internationell rörelse där dess anhängare samlas i olika forum vars syfte är att romantisera och försköna sjukdomstillståndet anorexia nervosa. Personer som insjuknar i anorexia strävar efter att gå ned i vikt, trots att personen i fråga mycket sällan är i behov av detta, på ett mycket skadligt och ohälsosamma sätt. Att detta dessutom vanligtvis sker under en mycket kort tid ger viktnedgången många gånger förödande konsekvenser för personens hälsa.

 

På proana sidor finner besökaren forum där det diskuteras allt ifrån hur man håller sina hungerkänslor borta till hur man på bästa sätt döljer sitt beteende för närstående så som vänner och familj. Det finns en uppsjö av tips på vad man kan ta till för knep när hungern tränger sig på, bland annat “snurra runt fort tills du mår illa” och “städa någonting grundligt”. Många proanas menar att anorexi inte är en sjukdom utan en livsstil. De vill lyfta fram elegansen i att vara smal och att leva under anorexins lagar och regler. Det talas också många gånger om att proana sidor ska verka i positivt syfte för den som söker sig till dem, på så vis att de kan känna gemenskap och få bekräftelse av andra anhängare. Experter menar dock att detta har rak motsatt effekt och anorexia börjar mer eller mindre likna en folksjukdom bland unga tjejer idag.

Proana.se är alltså raka motsatsen till vad den utgör sig för att vara. Proana.se är en anti-proana sida som syftar på att nå ut till de unga som egentligen söker sig till proana sidor av olika slag. Dessa personer är i ett stort behov utav en hjälpande hand och genom att starta proana.se hoppas grundarna kunna få personen bakom skärmen att inse allvaret i sitt tillstånd och på så vis våga skaffa hjälp – innan det är för sent. Proana.se visar också vägen till en aktiv och sund livsstil genom att engagera ungdomar till att välja en hälsosammare livsstil utan ätstörningar. Vännerna bakom initiativet är William Chand samt Viktor Grahn som ligger bakom företaget Flighton

 

©2020 Producerad av Flighton AB - Sökmotoroptimering

Log in with your credentials

Forgot your details?